Kenniscentrum Natureko

Welkom in het Natureko kenniscentrum

In dit kenniscentrum geven we u aan de hand van informatieve blogs, pagina's en vraagstukken het antwoord op al uw vragen. 

Duurzame verpakkingen van hernieuwbare grondstoffen

De materialen uitgelicht:

Palmblad - natuurlijk gevallen bladeren

Palmblad disposables zijn gemaakt van uitsluitend gevallen palmbladeren. Deze materiaalsoort heeft niet alleen een natuurlijke uitstraling, maar draagt tevens bij aan een schonere leefomgeving voor ons en de toekomstige generaties.

Ten opzichte van conventionele plastics is het materiaal volledig natuurlijk, is er een verminderde CO2-uitstoot, worden we minder afhankelijk van fossiele bronnen en lever je een bijdrage aan de vermindering van het plastic afval probleem.

Bekijk hier onze uitgebreide pagina over de materiaalsoort palmblad.

Suikerriet - snelst hernieuwbare grondstof

Suikerriet disposables en verpakkingen zijn licht in gewicht, erg stevig en geschikt voor zowel warme als koude toepassingen. Deze materiaalsoort heeft niet alleen een natuurlijke uitstraling, maar draagt tevens bij aan een schonere leefomgeving voor ons en de toekomstige generaties.

Bekijk hier onze uitgebreide pagina over de materiaalsoort suikerriet. 

PLA - PolyLactic Acid, het alternatief voor plastic 

PLA wegwerpservies wordt gemaakt van planten zoals suikerriet, suikerbiet, mais en cassavewortel. Door fermentatie van ruwe suikers uit deze planten ontstaan er melkzuurmoleculen. Na polymerisatie van de melkzuurmoleculen ontstaat er PLA. PLA is een natuurlijk alternatief voor plastic gemaakt van aardolie en kan op diverse manieren industrieel worden verwerkt tot producten.

PLA producten zijn doorgaans transparant en helder, maar zijn ook in kleuren te fabriceren. Het materiaal is flexibel en lichter dan conventionele plastics en geschikt voor koude toepassingen.

Bekijk hier onze uitgebreide pagina over de materiaalsoort PLA.

Bekijk onze materiaalpagina met alle materialen uitgelicht.

Wet- en regelgeving

Alle informatie rondom de SUP en andere wet- en regelgeving

Bekijk ook onze SUP en afvalbeheersbijdrage pagina's.

Composteerbaar en biologisch afbreekbaar

Onze artikelen zijn zowel biologisch afbreekbaar als composteerbaar, maar wat betekent dit?

Biologisch afbreekbaar
Biologisch afbreekbaar wil zeggen dat het op natuurlijke wijze afgebroken kan worden door schimmels en bacteriën. Het zegt echter niets over de snelheid waarmee dit gebeurt en onder welke omstandigheden. Uiteindelijk is plastic ook afbreekbaar, maar de afbraak hiervan duurt erg lang. Ook betekent het niet meteen dat een product kan worden omgezet tot compost.

Composteerbaar
Composteren is een methode om organisch afval te verwerken. Bacteriën, schimmels, kleine insecten – ook wel micro-organismen genoemd – voeden zich met het vaste afval en zetten het om in koolstofdioxide, water en humus (biomassa). Die micro-organismen hebben daarbij zuurstof nodig. Daarom spreken we ook wel van een aeroob proces. Daarnaast is een relatief hoge vochtigheidsgraad en een voldoende hoge temperatuur nodig voor een goed composteerproces.

Onderstaand de verschillende composterings methodes:

Industriële compostering

Bij industriële compostering controleren en sturen installaties het proces voortdurend bij. Daardoor versnelt het composteren aanzienlijk. In enkele weken (max. 12 weken) is het afval omgezet in compost. Het is ook mogelijk om zelf te investeren in een composteermachine. In zo’n machine duurt het slechts enkele dagen.

Home compostering

Het is ook mogelijk sommige verpakkingen thuis op de composthoop te composteren. Hierbij ben je wel onder meer afhankelijk van weersomstandigheden. Het afval omzetten in compost verloopt veel trager, zeker bij koud of droog weer.

EN13432: gecertificeerd voor composteerbaarheid

Industrieel composteerbaar
De term composteerbaar wordt gebruikt om aan te geven dat een product op industriële wijze tot compost gemaakt kan worden binnen een gestelde termijn van 12 weken. Dit geldt voor alle componenten, inkten en eventuele additieven. De aanduiding EN13432 verwijst naar de Europese norm voor industriële composteerbaarheid, te herkennen aan het kiemplantlogo of het OK Compost keurmerk. Diverse erkende certificatie instellingen zoals TUV en DIN CERTCO voeren de certificatie procedure uit en testen of een product voldoet aan de volgende vereisten:

- Desintegratie: het fysisch uiteenvallen van het product in zeer kleine fragmenten. Na 12 weken moet minimaal 90% van het product door een zeef van 2x2mm vallen.
- Biodegradatie: chemische afbraak van het materiaal tot CO2, water en mineralen. Het materiaal moet volgens de norm minstens voor 90% gebiodegradeert zijn binen een periode van 6 maanden.
- Kwaliteit van de eindcompost en ecotoxiteit: de compostkwaliteit mag niet verminderen als gevolg van het toegevoegde product.
- Chemiste samenstelling: De norm stelt limieten voor vluchtige bestanddelen, zware metalen en fluor.

Home composteerbaar
Het OK compost Home-certificaat garandeert volledige biologische afbreekbaarheid bij u op de composthoop in de tuin. Houdt er wel rekening mee dat compostering in de tuin een langzamer proces is vanwege de lagere en minder constante temperatuur als in een industriele composteringsomgeving.

Blogposts omtrent composteerbaarheid

De belangrijkste vraagstukken beantwoord


Composteerbare verpakkingen leveren een bijdrage aan een beter milieu. Op dit moment niet zozeer vanwege het composteerbare karakter, maar vanwege het biobased karakter. Onze composteerbare verpakkingen zijn namelijk gemaakt van hernieuwbare (biobased) grondstoffen. Hiermee voorkom je het winnen en de afhankelijkheid van fossiele bronnen, verminder je schadelijke CO2-uitstoot en lever je een bijdrage aan de vermindering van het plastic afval probleem.



Ja, een groot gedeelte van onze producten voldoet aan de Europese norm voor industriële composteerbaarheid, de EN13432. Vanwege het kostbare certificeringsproces zijn producten van bepaalde grondstoffen niet gecertificeerd zoals hout en bamboe. Deze natuurlijke grondstoffen zijn sowieso al composteerbaar. Benieuwd of uw producten zijn gecertificeerd volgens de Europese norm voor composteerbaarheid? Neem contact met ons op!



Plastic verpakkingen kunnen vaak niet goed worden gerecycled tot voedselverpakkingen. Soms vanwege de kleur waardoor ze niet worden gedetecteerd door sorteringsinstallaties. Soms vanwege de verlijming van verschillende laagjes plastic welke niet van elkaar kunnen worden gescheiden. Ook is er vanwege de voedselveiligheidseisen van voedselverpakkingen altijd nieuw plastic nodig voor de productie. Tot slot is de prijs van nieuw plastic lager dan de prijs van gerecycled plastic. Er dus maar beperkte vraag naar gerecycled plastic. Dit alles leidt helaas tot weinig plastic recycling in de praktijk en gigantische onbruikbare plastic overschotten die soms zelfs worden verscheept naar andere landen. Indirect komt ons plastic afval dan in derde wereldlanden terecht waar het tot milieuvervuiling leidt.



Helaas is het niet direct zo dat producten die voldoen aan de Europese norm voor industriële composteerbaarheid ook daadwerkelijk in de GFT-bak mogen. Afvalverwerkers in Nederland bepalen zelf of zij de verpakkingen toestaan in hun stroom. Veel afvalverwerkers composteren of vergisten in kortere tijd dan de Europese norm. In het verleden claimde afvalverwerkers in Nederland vaak dat composteerbare verpakkingen langer nodig hebben om te composteren en er stukjes achterblijven in de compost. Dit bezwaar blijkt ongegrond na een gepubliceerd onderzoek van Wageningen Food & Biobased Research. Op basis van alle bevindingen concluderen de onderzoekers dat composteerbare plastics die voldoen aan de Europese norm EN13432 snel genoeg afbreken in de Nederlandse GFT-afvalverwerking.

Een ander bezwaar van afvalverwerkers in Nederland is de vrees voor vervuiling van fossiel plastic afval. Voor de consument is fossiel plastic niet altijd eenvoudig van composteerbare verpakkingen te onderscheiden. Verder willen afvalverwerkers goede bodemverbeteraar maken voor boeren en zijn sceptisch ten aanzien van de mate waarin verpakkingen de compost zouden verreiken.

Wij zien wel degelijk de voordelen die het composteerbare karakter van onze verpakkingen met zich mee brengen wanneer Nederlandse afvalverwerkers deze op grote schaal zouden accepteren in de GFT-bak. De meeste verpakkingen breken snel genoeg af en eventueel niet volledig afgebroken verpakkingen kunnen zoals gewoonlijk samen met langzaam verteerbaar GFT zoals resten van takken, bladeren, schillen, papier etc. opnieuw het composteerproces worden ingebracht. Hiermee verminder je in grote mate de restafvalstroom en vergroot je de hoeveelheid bruikbare biomassa. Ook kun je de compost verreiken door GFT-afval samen met composteerbare verpakkingen in te gaan zamelen bij horeca en cateringbedrijven in de foodservice branche. Nu gebeurt dit niet of nauwelijks en gaan er gigantische hoeveelheden biomassa verloren. Ons inziens moet afvalverwerkend Nederland investeren om aan de voorkant eventuele fossiele plastics uit de GFT-stroom te filteren.

Afvalverwerkend Nederland wil onze verpakkingen dus nog niet bij het GFT-afval, al komen ze deze op steeds grotere schaal tegen. Gelukkig hebben onze verpakkingen naast het composteerbare karakter tevens milieuvoordelen in het biobased karakter, ook wanneer je de verpakkingen bij het restafval deponeert en ze worden verbrand.



Middels een desintegratietest kunnen we het fysisch uiteenvallen (fragmenteren) van het product tijdens de composteringsfase onderzoeken. Producten gecertificeerd volgens de Europese norm voor industriële composteerbaarheid moeten volledig uiteenvallen binnen 12 weken. In de praktijk composteren veel van onze producten veel sneller. Onlangs is bijvoorbeeld nog aangetoond door Wageningen Food & Biobased Research dat PLA afbreekt binnen de reguliere composteringscyclus in Nederland van 11 dagen. Lees hier het complete onderzoek.



Composteerbare verpakkingen zijn niet direct een oplossing voor zwerfafval. Een groot deel van de verpakkingen breekt alleen af in gecontroleerde omstandigheden of hebben in de natuur geruime tijd nodig om af te breken. Wel vallen composteerbare verpakkingen uiteindelijk uiteen in CO2 en water, in tegenstelling tot plastic wat uiteenvalt in microplastics en in de voedselketen terecht komt.



Onze producten zijn gemaakt van milieuvriendelijke en hernieuwbare grondstoffen zoals palmblad, suikerriet en PLA. In onze webshop wordt per artikel op de artikelpagina aangegeven wat de producteigenschappen zijn. Een totaaloverzicht van onze materiaalsoorten vindt u hier.



Biobased grondstoffen zijn vaak in de regio van de productie faciliteit beschikbaar en concurreren in geen geval met de voedselvoorziening op aarde. Op dit moment bedraagt de hoeveelheid land die wordt gebruikt voor het verbouwen van gewassen bedoeld voor de productie van verpakkingen slechts 0,02% van het wereldwijd bebouwbaar land. Zie in onderstaande afbeelding uitgebeeld.






Elk product heeft zijn eigen materiaal eigenschappen, dit betekent dat niet ieder product geschikt is voor iedere toepassing. In onze applicatiematrix vindt u een overzicht van al onze materiaalsoorten en de daarbij behorende producttoepassingen. Hierop staat aangegeven bij welke temperaturen de materiaalsoorten kunnen worden gebruikt en of deze in de oven of magnetron te gebruiken zijn. Per artikel staat dit ook op de artikelpagina aangegeven.


Het antwoord op uw vraag
niet gevonden?

Wij helpen u graag!

© 2022 Natureko B.V. Alle rechten voorbehouden