Update: PFAS verbod

Waddinxveen, 16 juni 2022

Betreft: PFAS verbod

Geachte relatie,

Het zal u in de afgelopen maanden ongetwijfeld niet zijn ontgaan dat er in Nederland nieuwe wetgeving is aangekondigd voor het gebruik van PFAS in verpakkingen en gebruiksartikelen.

PFAS is een verzamelnaam voor meer dan 6.000 stoffen die in onder andere voedselverpakkingen worden toegepast om goede vocht- en vetbestendige eigenschappen te creëren. De afgelopen jaren is steeds meer discussie ontstaan over eventuele gezondheidsrisico’s die PFAS met zich mee zouden brengen. Het is nog onduidelijk welke risico’s dit precies zijn echter ziet Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voldoende grond voor een verbod op PFAS.

Aan onze huidige suikerriet producten worden PFAS toegevoegd. De afgelopen jaren zijn de migratie limieten van PFAS stoffen reeds aangescherpt in de Warenwetregeling verpakkingen en gebruiksartikelen middels de laatste REACH wetgeving. Onze producten zijn getest volgens deze migratie limieten en voldoen dan ook aan de Warenwetregeling verpakkingen en gebruiksartikelen zoals geldig t/m 30 juni 2022.

Het PFAS verbod is per 1 juli 2022 van kracht. Voor producten die voor 1 januari 2023 in de handel zijn gebracht en voldoen aan de Warenwetregeling verpakkingen en gebruiksartikelen zoals geldig t/m 30 juni 2022 is een overgangsperiode opgenomen. Deze producten mogen worden verhandeld totdat voorraden zijn uitgeput. Dit baseren wij op de volgende punten n.a.v. de officiële bekendmaking in de Staatscourant.

  • Onze suikerriet producten voldoen middels laboratoriumtest aan de huidige gestelde limieten in de Warenwetregeling verpakkingen en gebruiksartikelen (laatste REACH wetgeving) geldig t/m 30 juni 2022, waardoor de producten volgens de Staatscourant mogen worden verhandeld totdat voorraden zijn uitgeput, mits in de handel gebracht voor 1-1-23. ARTIKEL II, lid 1.
  • De Staatscourant geeft duidelijk aan dat de overgangsperiode is alleen niet van toepassing is wanneer verpakkingen ‘met name genoemde’ (specifieke PFAS stoffen) bevatten genoemd in Artikel I, onderdeel J, tweede lid; diethanolaminezouten van mono- en bis(1H,1H,2H,2H-perfluoralkyl(C8-C18)fosfaten. ARTIKEL II, lid 2. Wij gebruiken deze specifieke PFAS stoffen niet in onze producten.
  • In de Staatscourant staat tevens vermeld dat bij navraag in de sector is gebleken dat verpakkingen die deze specifieke PFAS bevatten niet op de Nederlandse markt worden gebracht (en dus niets een onmiddellijke inwerkingtreding in de weg staat). TOELICHTING HFDST 4.

We werken hard aan de ontwikkeling van PFAS-vrije suikerriet producten. Op dit moment testen wij de performance van deze producten zonder PFAS en zullen u nader informeren zodra wij hierover meer duidelijkheid kunnen geven.

Wij vertrouwen er op u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Mocht u vragen hebben neem dan gerust contact met ons op.

Natureko