SUP-toeslag en afvalbeheersbijdrage

SUP-toeslag en afvalbeheersbijdrage

Extra kosten op disposables

Bekijk in volledig PDF
Per 1 januari 2023 verandert de toepassing van de definitie van het begrip importeur voor de Afvalbeheerbijdrage Verpakkingen. Dit betekent dat wij per 1 januari 2023 een SUP-toeslag en afvalbeheerbijdrage moeten gaan betalen voor de disposables en verpakkingen die wij in Nederland op de markt brengen en onder deze regeling vallen.

De veranderingen zijn een onderdeel van de huidige Europese SUP-richtlijn. Deze richtlijn bevat maatregelen om het wegwerpplastic te verminderen. Ook in Nederland wilt de regering plastic zwerfaval verder tegengaan door plastic wegwerpproducten aan banden te leggen, de zogenaamde SUP-wetgeving.

Lijst met verkooppuntverpakkingen voor producten en importeurs van lege verpakkingen
Branche organisatie NVGP heeft samen met het afvalfonds een lijst met verkooppuntverpakkingen opgesteld om zoveel mogelijk duidelijk te geven. Op basis van deze lijst zullen wij de artikelen indelen.
De lijst zal gedurende 2023 door het Afvalfonds Verpakkingen worden geevalueerd, het kan dus zijn dat deze wordt gewijzigd.

SUP-opslag
De SUP-opslag geldt voor voedselverpakkingen voor eenmalig gebruik, die deels of geheel van plastic zijn gemaakt. Dit zijn bijvoorbeeld (bio)plastic wegwerpbekers en saladebakjes, maar ook kartonnen verpakkingen met een (bio)plastic coating, zoals koffiebekers of foodbowls. Er zijn ook producten in ons assortiment zoals palmblad en suikerriet waar deze SUP-opslag niet voor geldt.

Over de artikelen die wij zelf importeren of produceren moeten wij een bedrag betalen. Deze bedragen worden belast in de vorm van een opslag per 1.000 stuks. Deze toeslag rekenen wij om naar ratio van verkoopeenheid.

Om het voor u zo helder mogelijk te houden wordt de SUP-toeslag apart berekend en getoond in onze webshop (bij het afrekenen), orderbevestiging en factuur.

Voor welke productgroepen geldt de opslag?

De bovengenoemde SUP-opslag geldt voor o.a. de volgende productgroepen:
- Karton met (bio)coating
- PLA
- Suikerriet met (bio)coating

De bovengenoemde SUP-opslag geldt NIET voor de volgende productgroepen:
- Palmblad
- Suikerriet
- Hout
- Papier
- Karton (zonder coating)
- Bamboe (zonder coating)
- Paperwise (zonder coating)

*voor ieder product wordt inzichtelijk gemaakt of de SUP-opslag van toepassing is.

Afvalbeheerbijdrage verpakkingen
Als we het hebben over verpakkingen gaat het om alle producten, vervaardigd van materiaal van welke aard dan ook, die kunnen worden gebruikt voor het insluiten, beschermen, verladen, afleveren en aanbieden van andere producten, van grondstoffen tot afgewerkte producten, over de gehele weg van producent tot gebruiker of consument.

Om het voor u zo helder mogelijk te houden wordt de SUP-toeslag apart berekend en getoond in onze webshop (bij het afrekenen), orderbevestiging en factuur.

← Vorige Volgende →
Comment(s)
© 2022 Natureko B.V. Alle rechten voorbehouden