Gecertificeerde bioplastics composteren uitstekend

Gecertificeerde bioplastics composteren uitstekend

Wetenschappelijk onderzoek in Spanje toont opnieuw aan dat gecertificeerde bioplastics uitstekend composteren

Om onduidelijke redenen denken mensen nog steeds dat EN-13432 gecertificeerde bioplastics verstorend werken in de productie van compost. Divers wetenschappelijk onderzoek, onder andere in Italië, Duitsland en Nederland, heeft aangetoond dat dit niet het geval is. Recent is daar een Spaans onderzoek bijgekomen dat wederom aantoont dat gecertificeerde bioplastics een belangrijke rol kunnen vervullen in het realiseren van een circulaire wereld. 

Praktijkonderzoek toont aan dat alleen traditionele plastics worden aangetroffen in compost.

Het onderzoek in Spanje is uitgevoerd door wetenschappers van de University of Alcalá en de Universidad Autónoma de Madrid. Zij hebben gedurende 5 maanden het compost van 5 composteerders onderzocht. Het compost werd verkregen vanuit diverse bronnen en het composteringsproces verschilde per composteerder. De uitkomst van het onderzoek toonde aan dat in het compost relatief veel en diverse soorten ‘gewoon’ plastic werd aangetroffen in de compost. Denk daarbij aan polyethyleen (PP), polystyreen (PS), polypropyleen (PP), pvc en acrylpolymeren. Gemiddeld ging het om 10 – 30 vervuilende items per gram droge compost (diameter < 5mm). Er werd daarbij een groot onderscheid in vervuiling geconstateerd tussen groen-afval dat werd verzameld bij huishoudens en groen-afval dat werd verkregen via straatinzameling.

Geen resten van composteerbare plastics aangetroffen

Wat er echter totaal niet werd aangetroffen in het compost waren EN-13432 gecertificeerde composteerbare bioplastics. Gegeven de uitkomsten van eerdere wetenschappelijke onderzoeken mag dit niet verrassend genoemd worden, maar het is prettig om wederom bevestigd te krijgen dat composteerbare bioplastics een belangrijke rol kunnen spelen bij het circulair maken van de Europese economie.

(bron: Holland Bioplastics)



© 2022 Natureko B.V. Alle rechten voorbehouden