Europese richtlijn voor minder wegwerpplastic in zee (SUP-richtlijn)

Plastic afval in zee (plastic soep) is een internationaal probleem. Daarom wil de Europese Unie (EU) wegwerpplastic verminderen en meer plastic inzamelen en recyclen. Hier is een richtlijn voor gemaakt: de Europese Single Used Plastic richtlijn (SUP-richtlijn).

Deze richtlijn gaat over de 10 plastic producten die het meest worden gevonden op de Europese stranden (Engels). De maatregelen in deze richtlijn gelden voor alle EU-lidstaten, dus ook voor Nederland. De richtlijn moet in juli 2021 zijn ingevoerd in de regelgeving van alle EU-lidstaten.

Veel plastic producten zoals rietjes, snoeppapiertjes, verpakkingen, sigarettenfilters, wattenstaafjes en visnetten worden teruggevonden in het zwerfafval. Dit zijn producten voor eenmalig gebruik, ook wel Single Use Plastics genoemd. Sommige producten zullen moeten verdwijnen in 2021, andere zullen niet meer gratis verstrekt worden of er kan een speciale markering op komen te staan.

Vanaf 3 juli 2021 mogen de volgende kunststofproducten niet meer verkocht worden:

-Bestek (messen, vorken en lepels)
-Eetstokjes, sporks en andere kunststof alternatieven
-Borden
-Roerstaafjes voor dranken
-Rietjes (behalve als medisch hulpmiddel)
-Wattenstaafjes (behalve als medisch hulpmiddel)
-Ballonnenstokjes
-Voedsel- en drankverpakkingen van EPS (piepschuim) waar direct uit gegeten of gedronken kan worden zoals koffiebekers en hamburgerbakjes
-Alle producten van oxo-degradeerbare kunststoffen. Dat zijn kunststoffen die afbreken in kleine deeltjes onder invloed van zuurstof
Voor de uitgebreide omschrijving van de SUP-richtlijn kijkt u op de website europa.eu.

Dit zal betekenen dat veel plastic producten verdwijnen en vervangen worden door duurzame alternatieven. Natureko denkt daarom graag mee over de verduurzaming van uw bedrijf met zijn uitgebreide assortiment duurzame disposables.